De Buitenpoorter

Activiteiten

Ook in de omgeving zijn vele activiteiten mogelijk

Varen met een groep

Varen door de polder!

Al sinds de begin jaren 1900 wordt het vaarwater tussen de dorpen Grosthuizen, Avenhorn, de Groorn, Berkhout, Bobbeldijk en Hoorn gebruikt om goederen van het land richting de veiling te brengen. Eerst doormiddel van een trek schuit en later een gemotoriseerde schuit. De hoofdvaarwegen zijn (grotendeels) tot op de dag van vandaag nog steeds bevaarbaar. 

Lijkt het u leuk om met een groep of een gezelschap deze route te bevaren? Nou dat kan, vanaf Grosthuizen 99 is er de keuze uit twee rondens, van 1.5 uur en van 3 uur met een traditionele koolvlet uit 1958! In deze koolvlet is plek voor +/- 20 personen.

Voor prijzen en meer informatie mail naar info@debuitenpoorter.nl

Ronde van 1 a 1.5 uur

Deze ronde vaart u achter het dorp Grosthuizen langs met uitzicht op de landerijen waar af en toe een koe of schaap in de wei is te zien. Vervolgens wordt er een zijsloot genomen waarna er richting het dwaalpark de Hulk wordt gevaren. Aangekomen in het dwaalpark is er eventueel tijd voor een pauze. Vervolgens zal er verder door het dwaalpark gevaren worden waarna er weer terug naar de start positie wordt gevaren.

Ronde van 3 a 4 uur

Deze ronde vaart u achter Grosthuizen langs en door de dorpen Avenhorn en de Goorn. Vervolgens wordt er gevaren door landerijen waarna Berkhout aangedaan wordt. Hier wordt links afgeslagen het weid in waar op een van de landerijen een pauze gehouden kan worden. Na de pauze wordt er koers gezet richting het dwaalpark de Hulk waarna er terug gevaren wordt naar het eindpunt.                                                                                                                                                                              

Of toch liever alleen varen

Bij Camping 't Venhop in Berkhout, op circa 4 kilometer afstand, kunt u kano’s huren.

Wandelen

Westfriesland is een prachtige plek om te recreëren in de vrije natuur. Voor wie van wandelen en fietsen houdt zijn er vele tochten over en rondom de dijk. Het aantal natuurgebieden in deze regio breidt zich uit en er worden voortdurend nieuwe fiets- en wandelpaden aangelegd.

Vanaf Cafe Les Deux Ponts op 1,4 kilometer afstand, starten er wandelroutes.  Op de grasdijken van de Noordelijke Beemsterringdijk en Beetskoogpolder kunt u uitkijken over oud en nieuw land.  Er zijn gemarkeerde routes van 5,5 - 7 - 10,5 - 13,5 en 14 km.
Iedere eerste- en derde zondag van de maand is er om 14:00 een wandeling met een thema onder leiding van een natuurgids. Van mei tot en met augustus zijn er op woensdag zomeravondwandelingen.

Fotopuzzeltocht in het hartje van Hoorn

De VOC-stad Hoorn heeft een rijke geschiedenis. Die zie je niet alleen in het oude centrum, maar natuurlijk ook aan de haven. Het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. De zeilen worden gehesen, het dek gezwabberd en je ruikt nog bijna de specerijen die de VOC meenam van zijn reizen uit het Verre Oosten. Uiteraard kun je hier uitermate goed op een terrasje zitten; er is tenslotte genoeg te zien op en rond het water.  De leukste manier om de stad te leren kennen is door middel van een stadswandeling in de vorm van een fotopuzzeltocht.  Informeer bij het VVV van Hoorn naar de mogelijkheden.

Fietsen

De omgeving is zeer geschikt om te verkennen per fiets. Een fiets huren kan bij Fietswereld Keizer in De Goorn op circa 1,8 km afstand. Een andere manier van fietsen kunt u ervaren op de wielerbaan in Alkmaar. Hier kunt u een twee uur durende baanclinic volgen waarin uw het baanwielrennen beleeft als nooit tevoren.

Westfriese Uitjes

Westfriese Uitjes verzorgt talloze uitjes en activiteiten in heel West-Friesland. Bent u op zoek naar een leuk uitje in Hoorn, Enkhuizen, Medemblik of elders in deze regio, dan vindt u volop keuze op de website! Van (GPS) spellen zoals een Moordspel, Escape City Game of een 'Ik hou van Holland' spel tot aan 'Parkgolf', 'Highland Games', een Westfriese Rally of een 'Rondje Hoorn'. Ook binnen verzorgen zij leuke spellen en activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan een Tapas workshop, een Escape Room spel, een oergezellige Pubquiz, of ons gloednieuwe spel 'Bingo met een Beat'. Bekijk het brede aanbod op www.westfrieseuitjes.nl. Hier vindt u volop mogelijkheden voor een geslaagde dagje uit! Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@westfrieseuitjes.nl

Musea

Hoorn kent maar liefst vijf musea. Het Westfries Museum laat het verre verleden van de stad zien, terwijl het Museum van de Twintigste Eeuw een feest van herkenning is voor de oudere jongeren onder ons. Met de Stoomtram Hoorn-Medemblik reis je in de tijd. Ook het Affichemuseum en het Speelgoedmuseum zijn de moeite waard.

Sprookjeswonderland

In Enkhuizen is Sprookjeswonderland gevestigd. Sprookjeswonderland is een themapark dat geheel in het teken staat van sprookjes. In het park worden verschillende sprookjes door middel van (bewegende) poppen en huizen uitgebeeld. Ook zijn er verschillende attracties te vinden, die tevens  in het teken staan van verschillende sprookjes.

Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen heeft een binnen- en een buitenmuseum. Het buitenmuseum bestaat uit een wandelpark met authentieke oude panden uit het voormalig Zuiderzeegebied. Zo zijn er een molen, een kalkoven, een palingrokerij, een snoepwinkeltje, een apotheek, een kerkje, een klompenmakerij, een kaaspakhuis, een school, een kapper en een haven. Van april tot november is er volop bedrijvigheid in het buitenmuseum met typisch oud-Hollandse activiteiten, zoals Hollandse spelletjes, touw maken en een klompbootje maken. Er worden ook demonstraties gegeven van oude ambachten.

Het binnenmuseum bestaat uit tijdelijke tentoonstellingen en een schepenhal met echte (vissers)boten. De tijdelijke tentoonstellingen leggen verbanden tussen de collectie en hedendaagse ontwikkelingen. Klassieke Hollandse thema’s krijgen een verrassende benadering. Het gebouwencomplex van het binnenmuseum is eigendom van de Staat (Rijksgebouwendienst).

Kunstijsbaan De Westfries

Aan de rand van Hoorn is een prachtige kunstijsbaan gerealiseerd. Voor groepen hebben ze leuke arrangementen zoals:

Deze arrangementen kunnen eventueel aangevuld worden met bijvoorbeeld een lekker stamppotten buffet of winter BBQ.

Landgoed Hoenderdaell

Dobberende krokodillen, honderden kleurrijke vogels, spelende ringstaartmaki’s op de apenheuvel en… zie je daar de damhertjes in het bos? Je vindt het allemaal op Landgoed Hoenderdaell!
Van kinderboerderij tot roofvogeltuin en van jungle tot weidse vlaktes waar kangoeroes rondspringen: kom langs en duik in de wereld van de dieren! En…let goed op, want het kan zomaar zijn dat je pad wordt gekruist door een emoe, fazant of een van de andere vrij rondlopende bewoners van het dierenpark.

Midden in het bos vind je ook het opvangverblijf van Stichting Leeuw, waar verschillende grote katten, zoals tijgers en leeuwen zijn gehuisvest.

De dierenverblijven op Landgoed Hoenderdaell staan temidden van een prachtig uitgestrekt natuurgebied. De route leidt je door het bos, via uitgestrekte velden en langs het water.En met zoveel planten en dieren is er altijd iets nieuws te ontdekken! Vergeet in elk geval niet om een bezoek te brengen aan de roofvogeltuin.