De Buitenpoorter

De Omgeving

De groepsaccommodatie heeft een weids uitzicht over de polder met zicht op de Westfriese omringdijk en de Beemsterdijk, het IJsselmeer en de Mijzen polder zijn niet ver weg

De streek biedt een gevarieerd decor om in te wandelen, fietsen en varen. Door de centrale ligging zijn steden als Hoorn, Alkmaar en Amsterdam eenvoudig te bereiken, wat tevens geldt voor gezellige plaatsen aan het IJsselmeer als Enkhuizen, Medemblik, Volendam, Edam en Monnickendam.

Recreatiegebieden

Ursemmerplas, op zo’n 3 kilometer afstand ligt de Ursemmerplas. Bij dit meertje met strand kunt u heerlijk vertoeven bij mooi weer.

De Hulk: Recratiegebied de Hulk ligt op 4 kilometer afstand, ingeklemd tussen de plaatsen Scharwoude en Berkhout.  Het natuur- en recreatiegebied is 58 hectare groot en bestaat uit een binnen- en buitendijks gebied. In het gebied grazen runderen en schapen op de weilanden die naast het bosgedeelte en de recreatievelden aanwezig zijn. In het gebied is er ook een kano-overstapplaats, die gebruikt kan worden om van het Markermeer naar het polderwater over te stappen.

De Westfriese omringdijk

Westfriesland is het gebied in Noord-Holland dat volledig wordt omsloten door de oudste dijk van Nederland; de Westfriese Omringdijk. Op een kilometer afstand vindt u deze dijk aan de zuidkant van het traject. Dit provinciale monument heeft een totale lengte van 126 kilometer. Dit wonder van menselijke hand is al 800 jaar oud en verbindt de historische steden Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. De Omringdijk slingert als een groene route door het landschap en leidt de bezoekers van West-Friesland langs het weidse landschap met zijn unieke vergezichten, de typische lintdorpen met stolpboerderijen en de voormalig VOC-steden met hun prachtig bewaard gebleven historische binnensteden. Een groot deel van dijk vormt nog altijd de grens tussen land en water, elders loopt de dijk dwars door het land tussen polders en droogmakerijen als een monument voor eeuwen van strijd tegen het water.

De dijk omarmt een rijke cultuurhistorie en is podium voor vele culturele verassingen. Maak kennis met één van de markante verschijnselen uit de geschiedenis van West-Friesland; de dwangburchten uit de 13e eeuw. De Hollandse Graaf Floris V liet deze dwangburchten bouwen om het Westfriese land aan zich te onderwerpen. Breng een bezoek aan het gerenoveerde Kasteel Radboud in Medemblik of bekijk vanaf de dijk de reconstructie van Kasteel Nuwendoorn in Eenigenburg.

De Beemster

Op een paar honderd meter afstand ligt de Beemster. Het landschap in de Beemster is een ongekend mooi agrarisch productielandschap met rijke cultuurhistorie en onderdeel van UNESCO werelderfgoedlijst. Nog unieker is dat in dit erfgoed nóg een werelderfgoed staat, namelijk een gedeelte van De Stelling van Amsterdam. De Beemster telt 5 van deze forten, met als grootste Fort Spijkerboor.In het voorjaar kunt u genieten van de bloeiende tulpenvelden. In de Middenbeemster zijn diverse restaurantjes en winkeltjes.

Hoorn

Op 9 kilometer afstand ligt Hoorn. Het maakt niet uit in welk seizoen en bij welk weertype u Hoorn bezoekt. In deze bruisende IJsselmeerstad valt altijd wel iets te beleven en te genieten. Van de bezienswaardigheden uit het rijke VOC-verleden tot de verrassende muzikale en culturele evenementen, van de vele bijzondere musea tot de gezellige winkelstraatjes. Jaarlijks genieten duizenden mensen in Hoorn, kloppend hart van West-Friesland.

Hoorn is een echte winkelstad, met een sfeervol centrum en een gevarieerd winkelaanbod. Of het nu om mode gaat, antiek, curiosa, boeken of sieraden, alles is er te vinden! In de binnenstad worden het hele jaar door diverse evenementen gehouden. Op zaterdag is het bovendien de vaste marktdag! In het zomerseizoen zijn er de gezellige woensdagmarkten met telkens een ander thema met diverse stands vol met leuke hebbedingetjes. Sinds enkele jaren is ook de Kaasmarkt weer in oude glorie hersteld. Op bepaalde dagen en tijden kunt u zien hoe het er vroeger aan toe ging. Zeker als je aan de haven bent, lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan.

De drukte in en om het water maakt het een ideale plek voor terrasjes, cafeetjes en restaurants. Deze zijn er dan ook te kust en te keur, door de hele stad. In de winkelstraten en op het plein, de Roode Steen, kunt u de inwendige mens verzorgen. Daarna is het weer hoog tijd om wat leuks te doen. Wordt het een theatervoorstelling, winkelen of misschien een van de musea.

Alkmaar

Op 18 kilometer afstand ligt Alkmaar. De Historische stad kent veel monumenten, waaronder de Sint Laurens kerk en de beroemde Waag. De karakteristieke grachten en huizen uit de 16e tot 19e eeuw geven Alkmaar een prachtig gezicht. Het centrum is erg compact en de grote verscheidenheid aan winkels zorgen dat Alkmaar hoog op de lijst van beste winkelsteden van Nederland staat.

U vindt zowel kleine boetiekjes als grotere warenhuizen in Alkmaar. De stad heeft voldoende recreatiemogelijkheden, veel restaurants en zonnige terrassen. Daarnaast kunt u van april tot en met september terecht op de beroemde kaasmarkt. Theater De Vest en het Stedelijk Museum liggen in het centrum en zijn zeker een bezoek waard.  Ook een rondvaart behoort in de zomer tot de mogelijkheden.

Volendam

Op 20 kilometer afstand ligt Volendam. Eeuwenoude huisjes en kerken, historische havens en winkelboulevards kenmerken het beeld van het nostalgische Volendam. Toeristen van over de hele wereld kunnen meepraten over de schoonheid van het vissersdorp. U kunt hier dan ook optimaal genieten van natuur en cultuur.

Met een prachtige ligging aan het IJsselmeer biedt Volendam tal van recreatiemogelijkheden. Wandelend of fietsend de omgeving verkennen, lekker een dagje shoppen in het centrum op en rond de Dijk, een klompenmakerij en kaasboerderij bezichtigen of wat cultuur opsnuiven.

Edam

Op 18 kilometer afstand ligt Edam. Het schilderachtige Zuiderzeestadje biedt u naast een schat aan historische monumenten, een keur aan bezienswaardigheden.  Een stadswandeling loont zeer de moeite want u krijgt zo een goed beeld van de stad.

Een stad met een rijke geschiedenis van scheepswerven, houthandels, koopmansgeest en een van oudsher bestaand bestuurlijk centrum.

In 1357 kreeg Edam van Graaf Willem V niet alleen stadsrechten, maar ook het recht om een tolvrije haven aan te leggen. Hiermee kwam er een handelsroute tussen Zuiderzee en het achterland tot stand. Scheepsbouw en handel ontwikkelden zich en al snel behoorde Edam, naast Amsterdam, Hoorn en Enkhuizen tot de belangrijkste havensteden van Noord-Holland. Edam heeft een gezellig centrum met terrasjes, gezellige restaurantjes en leuke winkeltjes. In de zomermaanden kunt u tal van evenementen meebeleven op het gebied van muziek, sport en cultuur.

Monnickendam

Monnickendam ligt op 25 kilometer afstand. Monnickendam is een monumentaal stadje in de gemeente Waterland, gelegen aan de Gouwzee.

Het historische 13e eeuwse stadje heeft naast de bekende Grote Kerk, ook wel Sint Nicolaaskerk genoemd, een groot aantal monumenten die zeer de moeite van het bezoeken waard zijn. Eén van deze monumenten is de Speeltoren aan het Noordeinde in Monnickendam met het oudste carillon van Nederland waar nog regelmatig op wordt gespeeld door de stadsbeiaardier! In de Speeltoren is een museum gevestigd.

Monnickendam heeft een zeer gezellig centrum met volop terrasjes, gezellige restaurantjes en leuke winkeltjes. Bovendien valt er in de haven in het oude centrum altijd wat te zien. Naast de vele bezienswaardigheden worden er veel evenementen georganiseerd zodat er altijd wel iets bijzonders te zien valt.

Enkhuizen

Op nog geen 30 kilometer afstand ligt het prachtige stadje Enkhuizen. De aan het IJsselmeer gelegen plaats heeft de welvaart te danken aan de Zuiderzee in de Gouden Eeuw. In het monumentale centrum is nog steeds veel terug te vinden dat herinnert aan de VOC periode, zoals de 16e eeuwse Drommedaris. Naast de historische binnenstad, toont ook het Zuiderzeemuseum een beeld van het leven aan zee. Verder ligt in deze stad de basis voor de Enkhuizer Almanak.

Enkhuizen heeft moderne jachthavens met alle voorzieningen, er kan zelfs worden aangelegd in de oude stad. Het recreatiegebied Enkhuizer Zand is geschikt voor de hele familie met onder meer oeverrecreatie en Sprookjeswonderland. Natuurlijk zijn er in Enkhuizen ook veel gezellige cafeetjes en restaurantjes.

Medemblik

Op 25 kilometer afstand ligt Medemblik, midden in alle rust en uitgestrektheid. Medemblik is de oudste stad van West-Friesland. De stad heeft met het Regatta Center een watersportcentrum met internationale allure waar nationale - en internationale zeilwedstrijden worden georganiseerd.

In het centrum vind je modern en historisch gebroederlijk naast elkaar. Prachtige jachten en historische schepen van de bruine vloot leggen aan in de moderne havens van de historische binnenstad. Zittend op een van de terrasjes kun je al die drukte op het water van achter een lekker drankje bekijken.

De stad kent vele musea; op een prominente plek staat Kasteel Radboud, stammend uit het eind van de 13e eeuw. Bij het Bakkerijmuseum worden op ambachtelijke wijze de meest heerlijke lekkernijen gebakken en bij het Stoomgemaal kom je alles te weten over de ontwikkeling van de stoommachine. Medemblik is ook halteplaats van de stoomtram Hoorn-Medemblik.